NordicOffGrid´ Logo
Off-grid solcellssystem.
I Nordiskt klimat!
 by Bosse
By AutonomTech.se Frittliv webbplats

Om NordicOffGrid webbplats

NordicOffGrid - kunskap, tjänster, teknik & elektronik för Nordiskt klimat

Sedan jag blev självförsörjande på all 12V elström via solpanel och blybatteri i min lilla off-grid husvagn våren 2007 har jag byggt upp mycket kunskap kring off-grid solcellssystem.
Har på senare tid börjat fokusera en del på de speciella förutsättningar det Nordiska klimatet medför för småskaliga off-grid solcellssystem och börjat ta fram kunskap kring det, samt även utveckla lite egen teknik och elektronik. Kan se att de flesta solladdregulatorer m.m. på marknaden är inte gjorda för de speciella behov Nordisk klimat skapar. Krävs även en del anpassad kunskap för att dimensionera välfungerande småskaliga off-grid solcellssystem för det Nordiska klimatet och få ut bästa prestanda ur dem.
Samt ofta tas kunskap från on-grid solcellssystem och appliceras på off-grid, vilket i de flesta fall blir väldigt fel. On-grid har fokus på max årligt strömproduktion medan off-grid att klara den dagliga strömförsörjningen tryggt och stabilt, vilket bara är så helt olika förutsättningar.
Innebär att on-grid har mycket fokus på maxprestanda, vilket dock i många avseenden blir helt fel för off-grid! För off-grid är nettoströmproduktionen per dygn det viktiga, oavsett väder!
Så analyserar och bygger upp kunskap kring de aspekter som är viktiga för off-grid!

Började då känna behov av att samla mitt arbete under ett eget begrepp för en bättre tydlighet vid kommunikation, så skapade varumärket NordicOffGrid™ för det jag utvecklar.
Utvecklar då kunskap, tjänster, teknik & elektronik inom off-grid solcellsström för Nordiskt klimat, där mycket kunskap redan finns samlat på min andra webbplats frittliv.autonomtech.se.

På NordicOffGrid.se kommer jag fokusera tydligare på det jag skapar och utvecklar för off-grid solcellssystem i Nordiskt klimat, samt samla den teknik och elektronik jag själv utvecklar.
Mitt egna off-grid solcellssystem består av 250Wp solcellseffekt som lagrar strömmen i 2x106Ah moderna AGM blykol-batterier (lead-carbon), en spännande hybridteknik mellan blybatteri och superkondensator där kolet även minimerar flera av de klassiska svagheterna hos blybatteri.
Samt har ett litet experiment off-grid solcellssystem hemma i lägenheten med 40Wp solpanel och 44Ah blykol-batteri, för att lättare kunna utveckla och testa ny teknik. Kör allt vid 12V.

Webbplatsen började jag skapa den 13 Augusti 2021 och la ut på Internet

Jag som gör NordicOffGrid-sidorna heter Bosse och är född i slutet av goa 50-talet.
Är sjukpensionär sedan 2006 pga inre skador i kroppen som jag fick i lumpen 1977, men från 2022 ålderspensionär. Skaffade en liten husvagn våren 2007 mycket för att jag annars inte kan ta mig så långt med bil av brist på ork (behöver vila på dagen), men även för att tältandet i litet fjälltält började kännas lite för krävande / obekvämt med åldern.
Och för att kunna fricampa och vara oberoende av nätström skaffade jag en 50Wp solpanel och en enkel PWM-regulator, och på den vägen är det nu. Har byggt upp mycket kunskap kring off-grid solcellsystem utifrån det lite nördiga intresse det blev. Samt börjat utveckla lite egna system och tjänster för Nordiskt Off-Grid.
Behövde även något litet "projekt" att pyssla praktiskt med då jag bor i hyreslägenhet och detta kring självförsörjande elström från solceller växte till ett trevligt sådant. Görs på hobbynivå, ofta i rätt makligt tempo.
Är maskiningenjör i grunden, så gör saker på ett ingenjörsmässigt tekniskt kunskapsbaserat sätt. Jag har även sysslat mycket med att utvärdera teknik via FMEA, mätning, validering, korrelation och kausalitet under mitt ingenjörsyrkesliv. Är självlärd inom elektronik, C/C++-programmering och webbprogrammering, som hobby.
Numera har jag 250Wp solcellseffekt på taket samt lagrar strömmen i 212Ah moderna blykol-batterier (lead-carbon).

NordicOffGrid är annonsfri (ad-free), fri från externa trackers samt sund

NordicOffGrid har inga annonser, vilka ofta spårar dig över Internet, och därmed inga inkomster från annonser.
NordicOffGrid innehåller inga externa trackers som spårar dina aktiviteter på Internet.
NordicOffGrid har inte en beroende­framkallande scrollande ensides-webbdesign (single-page application, SPA) som lockar till ett osunt scrollande i ett långt flöde av information, vilket triggar hjärnans belönings­system.
NordicOffGrid är designad för att du ska hitta just den information du är intresserad av!
NordicOffGrid har inget intresse av att du ska till­bringa så mycket tid som möjligt på webb­platsen i ett beroende­liknande Internet­beteende, utan vill bara hjälpa till att förmedla kunskap m.m.
NordicOffGrid följer därmed intentionerna i The Tech Pledge.
Autonomtech tipsar om mer privat surfande.
2021-08-13

Innehållet på denna webbplats är tänkt att vara:

1. Samlar info om den kunskap, teknik. elektronik och de tjänster jag utvecklar kring off-grid.
Mycket länkar vidare till min andra webbplats frittliv.autonomtech.se där jag under många år samlat och byggt upp kunskap kring fricampande med off-grid solcellssystem. Men ville samla allt under varumärket NordicOffGrid då jag även börjat utveckla egna tjänster, teknik och elektronik för off-grid solcellssystem.
Med en hel del fokus på förutsättningarna i det Nordiska klimatet, som skiljer sig en del från förutsättningarna för off-grid solcellsystem i Centraleuropa.

2. Inte bestämt vad mer än...


Fokuserar på detta och inget mer för att behålla en tydlig och överskådlig webbplats med bra kvalitet!

Copyright / Upphovsrätt:
Allt material på dessa webbsidor omfattas av copyright / upphovsrätt om jag inte uttryckligen säger något annat om ett visst material, se Svensk (Regeringen), English (Berne Convention), Upphovsrätt (Wikipedia SE) resp. Copyright (Wikipedia EN) beskrivning av upphovsrätt / copyright.
Det innebär att du får inte kopiera eller låna någon text, grafik, bild eller foto här ifrån utan att du fått skriftlig tillåtelse av webbmaster eller det uttryckligen står på webbsidan att just det får kopieras eller lånas!

Ett kort citat av text är dock tillåtet, om en direktlänk i anslutning till citatet läggs in till den NordicOffGrid webbsida det är hämtat ifrån och namnet "NordicOffGrid" finns angett som referens. (OBS! Kort citat är inte hela långa beskrivande texter!)

Det är inte heller tillåtet att bädda in, oEmbed, "Fetlänka", lägga i iframe eller liknande, foton eller annat material på sin egna webbsida genom direktlänkning till bilden eller materialet hos NordicOffGrid! (Det stjäl av NordicOffGrid´s bandbredd samt ger illusion av att materialet tillhör din webbsida!)
Vanlig länkning till NordicOffGrids webbsidor är ju naturligtvis tillåten enligt normat Internet praxis och uppskattas, där då NordicOffGrids webbsida öppnas i eget fönster eller tab i webbläsaren.

Om webbmaster råkat få in material som är copyright skyddat av någon annan, så tas detta bort inom rimlig tid så fort webbmaster underrättats om det med hänvisning till källan för materialet. (E-post länk till webbmaster finns i webbsidans fotnot.)


Friskrivningsklausul:
1. Innehåll på denna webbplats (NordicOffGrid):
Webbmaster fråntar sig allt ansvar för att informationen på dessa webbsidor är aktuell, korrekt, fullständig eller uppfyller en viss kvalitet. Webbmaster kan därför inte hållas ansvarig för skada som kan vara ett resultat av användning av information som presenteras här, oavsett om den är ofullständig eller felaktig.

Informationen på denna webbplats tillhandahålles utan förbindelser eller garantier. Delar av dessa webbsidor eller hela webbplatsen inklusive alla erbjudanden, alla tips och all information kan komma att utökas, ändras eller - helt eller delvis - tas bort av webbmaster utan att detta särskilt meddelas.

2. Inlägg i GästBoken:
Webbmaster är inte ansvarig för innehållet i inlägg som publiceras i webbplatsens gästbok. Ansvarig för gästboksinlägg är respektive besökare som skrivit inlägget. IP-nr loggas för varje inlägg i gästboken, för spårbarhet. Olämpligt, olagligt, kränkande eller stötande inlägg i gästboken raderas av webbmaster snarast möjligt efter webbmaster blivit uppmärksammad / informerad om detta.

3. Användning av innehållet:
Allt material, fakta och information från dessa webbsidor används på egen risk. Webmaster garanterar inte på något sätt innehållet i fakta och information på webbplatsen och webmaster fritar sig ifrån allt ansvar för eventuella felaktigheter i översättningar, beskrivningar, bearbetning av information och / eller avskrivningar av citat eller andra texter.
Kunskapstips, teknikbeskrivningar, elkopplingar, elektronikkonstruktioner, insamlad fakta, tjänster, beskrivningar, länktips, etc. och annat man kan göra eller använda sig av, som webmaster eller annan persons bidrag beskriver på dessa sidor, är upp till varje person / besökare att själv bedöma lämpligheten i, farorna och riskerna med att göra, använda eller utföra.

4. Länkar till externt innehåll:
Webmaster tar inte ansvar för eventuellt upphovsrättsskyddat material bakom länkar, det kan då vara den som använder innehållet bakom länkarna som bryter mot lagen!
Denna webbplats länkar till externt material öppnar alltid upp det externa materialet i dess eget webbsidesfönster.


Teknisk info om webbplatsen

Webbsidorna är optimerade för de vanligt förekommande webbläsarna samt för skärmupplösningar från 480x320 och uppåt, dvs är mobilanpassade. Genom att koda webbsidorna enligt tekniken Responsive Design skalas webbsidorna automatiskt steglöst så de anpassas till skärmstorleken.
En del tidsuppgifter (år, dagar) på dessa webbsidor beräknas av JavaScript utifrån dagens datum på din dator, så är det datumet fel så blir det fel här! Och har du stängt av JavaScript fungerar inte just dessa delar, men webbsidorna i övrigt fungerar bra utan JavaScript.
Finns även på Internet med eget domännamn www.autonomtech.se på webbhotell.
NordicOffGrid.se utnyttjar den grund jag utveckla för mina andra webbsidor, så börjar därför med version 5.3!


Mina tankar om dessa webbsidor:
Jag gör det med stil... (använder CSS - stilmallar).
Jag gör det standardiserat... (använder webbstandarden Html5 som valideras hos W3C).
Jag gör det strukturerat... (separerar sidornas struktur / uppbyggnad, grafiska stil respektive innehållet).

Allmänt:
- Försöka göra denna webbplats lättläst, lättnavigerad och överskådlig men ändå personlig!
- Fokusera mycket på användarvänlighet med lite musklickande och korta markörförflyttningar.
- Kodar webbsidorna mobilanpassat enligt tekniken Responsive Design RWD för bra funktion oavsett skärmstorlek.
- Vill även göra så allt nytt på denna webbplats skall vara lätt att hitta, liksom befintligt innehåll!
- Min ambition är även en stilren konsekvent layout som samtidigt är lockande och tilltalande för ögat!
- För god läsbarhet stödjer dessa sidor att du kan ändra textstorleken via menyn i din webbläsare.
- Sidorna skall vara snabbladdade samt lätta för mig att underhålla och vidareutveckla.
- Naturligtvis skall det finnas ett innehåll med bra kvalitet som kan vara intressant för andra personer än mig.
- Ska även försöka att regelbundet tillföra nytt material här för att det ska vara intressant att återkomma.
- Följer strikt webbstandard (Html5) och kodar i övrigt för effektiv indexering av sökmotorers robotar s.k. SEO.
  De som söker efter något som finns på denna webbplats ges därmed en bra chans att hitta hit!

Tidigare versioner av den gemensamma kodbasen kan man läsa om hos frittliv.autonomtech.se.
Version 5.3 har som förbättringar för dessa webbsidor:
- En mindre justering för att kunna logga timing analytic statistics.
- Möjliggör att logga tiden för att ladda Php-skriptet från servern för bra koll av prestanda.


Historik:

2021-08-13 NordicOffGrid.se släpps i sin första version, byggd på version 5.3 av den gemensamma kodbasen.

Internetsäkerhet:
Jag följer rekommendationerna på polisen.se webbsida om att inte lägga ut detaljerade foton på mig själv eller andra!
Sedan Oktober 2018 skyddas webbplatsen av SSL-certifikat (HTTPS) samt DNSSEC. Ger en säker krypterad överföring mellan browsern och webbplatsen, vilket även ger en bättre ranking hos sökmotorer.
Sedan November 2018 är alla security headers satta för bästa säkerhet och webbplatsen uppnår nu säkerhetsnivå A+ hos SSL Labs SSL Server Test samt säkerhetsnivå A hos Security Headers.


PUL, PersonUppgiftsLagen:
PUL medför att jag inte lägger ut foton med lätt igenkännbara personer på dennaa webbsidor, så därför blir mina foton bitvis lite "olevande" här.


Cookies:
Den här webbplatsen, NordicOffGrid, använder sig av cookies för att webmaster ska kunna få bra statistik över besöken på webbsidorna, vilket används för att kunna vidareutveckla webbsidorna på ett bra sätt.
PhpTrackIT sätter två cookies, en session och en persistent, för att kunna räkna antal besökssession till webbplatsen. PhpTrackIT lagrar ingen personlig / privat data i cookies.
NordicOffGrid tillåter inga tredjeparts cookies på webbplatsen.

Cookien är en liten textfil som lägger sig i din dator. Den innehåller inga personliga uppgifter utan ser bara till att besökssessionen blir unik för just dessa webbsidor. Du förblir lika anonym för webmaster med eller utan dessa cookies.
Cookies är den enda tillgängliga tekniken för att räkna besökssessioner över lite längre tidsrymd och genom att tillåta dem blir statistiken för att kunna utveckla webbsidorna bättre.

Om du inte accepterar användning av cookies kan du stänga hemsidan eller göra inställningar så att din webbläsare inte accepterar cookies. Mer information om cookies och lagen om elektronisk kommunikation kan du hitta på Post och telestyrelsens hemsida http://www.pts.se/.

Användning av cookies såhär är OK enligt the European Commission:
In January 2017, the European Commission clarified the high-level privacy rules as follows:
"The so called "provision" which has resulted in an overload of consent requests for internet users, will be streamlined. New rules will allow users to be more in control of their settings, providing an easy way to accept or refuse the tracking of cookies and other identifiers in case of privacy risks. The proposal clarifies that no consent is needed for non-privacy intrusive cookies improving internet experience (e.g. to remember shopping cart history). Cookies set by a visited website counting the number of visitors to that website will no longer require consent."


PhpTrackIT loggar ditt besök:
Besök på webbplatsen NordicOffGrid (nordicoffgrid.se/) loggas lokalt på servern med tidpunkt, IP-nummer, webbsida som besöks, klickade interna länkar och övrig summarisk öppen ej privat information som finns i bl.a. headern i anropet till webbsidan, via webbsidans lokala PhpTrackIT loggningsskript.

PhpTrackIT sätter även två cookies, en session och en persistent, för att kunna räkna antal besökssession till webbplatsen. PhpTrackIT lagrar ingen personlig / privat data i cookies.
NordicOffGrid tillåter inga tredjeparts cookies på webbplatsen.
PhpTrackIT fokuserar på att statistiskt behandla all information utifrån en Unique Virtual Visitor algoritm, där enbart halva IP-adressen används för detta och därmed inte utgör privat information.

PhpTrackIT fokuserar på att visualisera trender av många besök snarare än det enskilda besöket!
Besöksloggningen är till för att kunna utveckla NordicOffGrid webbplatsen på bästa sätt genom att se hur de olika webbsidorna besöks, så de ger ett mervärde för besökare samtidigt som NordicOffGrid kan förmedlar det som webmaster önskar.
Loggdata används bara av webbmaster samt görs till en begränsad del tillgänglig i bearbetad anonym form på några statistik webbsidor. Ingen loggdata från PhpTrackIT förmedlas till tredje part, samt datan sparas enbart lokalt på samma server som NordicOffGrid, privat för webmaster.


Solcellsström vid svagt ljus är ett viktig tillskott!
Webpage: server time: 46.4 ms, (incl. log: 36.9 ms) ||